Kan ikke vise bilde
ARTIKLER »» GRAVIDITET »» VANLIGE PLAGER UNDER GRAVIDITET

VANLIGE PLAGER UNDER GRAVIDITET

Svangerskapet er ledsaget av en rekke kroppslige forandringer og større eller mindre plager.

UTEBLITT MENSTRUASJON
Produksjon av hormoner hindrer avstøtning av livmorslimhinnen. Det kan forekomme noen små blødninger i begynnelsen av svangerskapet, som skyldes at fosteret graver seg inn i livmorslimhinnen.

FORANDRINGER AV BRYSTENE
Særlig under første svangerskap blir disse ømme og tunge. Blodårene i huden blir mer synlige.

MORGENKVALME
Morgenkvalme forekommer hos rundt 80 % av alle gravide, mens omtrent 50 % kaster opp. Noen sikker forklaring på hva kvalmen skyldes, har vi ikke. Kvalmen kommer gjerne litt etter at kvinnen har stått opp. Den forsvinner gjerne etter ytterligere noen timer. I de fleste tilfeller forsvinner denne kvalmen etter 6–8 uker, men hos 3–4 % antar den alvorligere formen. Det kan være faretruende for kvinnens helse, og lege bør kontaktes. Legen må sette i gang behandling for å hindre forstyrrelser i kroppens væskebalanse og vekttap. Kvalme i svangerskapet kan opptre ved andre lidelser, f.eks. magesår eller galleveislidelser. Svangerskapskvalme behandles gjerne med små, hyppige måltider. Er den svært plagsom, kan den behandles med kvalmestillende midler (antihistaminer).

HALSBRANN
Halsbrann, som forekommer hos ca. 70 %, og særlig på slutten av svangerskapet, skyldes antakelig både livmorens trykk mot magesekken og svekket tarmaktivitet, noe som fører til at føden blir lenger i magesekken. Symptomet skyldes ikke en økt produksjon av magesyre, for syredannelsen i magesekken avtar under svangerskapet, men likevel kan denne plagen lindres med syrenøytraliserende midler.

FORSTOPPELSE
Forstoppelse skyldes formodentlig at tarmpassasjen er langsom, fordi tarmens bevegelse er svekket, blant annet på grunn av progesteronvirkning. Dessuten kan avføringsrefleksen være hemmet av livmorens trykk mot tarmen. Forstoppelse behandles med fiberholdig, slaggdannende kost (frukt, grønnsaker, helkornbrød) samt mosjon.

HYPPIG VANNLATING
Livmorens trykk mot blæren gir en følelse av at denne er full, og vannlatingen blir hyppig i svangerskapets første måneder. Denne plagen avtar utover i svangerskapet, når livmoren er blitt så stor at den når ovenfor bekkenkanten. Men plagen kommer som regel igjen mot slutten av svangerskapet, når livmoren etter å ha sunket ned kommer til å hvile på blæren.

SØVNIGHET
Progesteron virker søvndyssende. Søvnbehovet i svangerskapet øker betydelig.

FORANDRING AV SMAKS- OG LUKTESANS
Mange gravide får spesiell lyst på enkelte typer mat, mens de får aversjon mot andre smaker eller lukter, som for eksempel kaffe eller stekt mat.

HUDFORANDRINGER
Det er økt pigmentering av huden, særlig rundt brystvortene og i en stripe midt på magen opp mot navlen ( linea nigra). Dette er spesielt tilfelle hos personer med mye pigment i huden. Hos blonde er det lite fremtredende. Sterk utspiling av bukveggen sammen med hormonelle påvirkninger kan føre til brister i underhuden, graviditetsstriper (striae gravidarum), som sees som rødlige eller fiolette striper. Lignende striper kan sees på bryst, lår og sete, som følge av økt avleiring av underhudsfett. Disse stripene forsvinner ikke etter fødselen, men blir blekere med tiden. Økt talgproduksjon gjør at noen får problemer med uren hud.

LEGGKRAMPER OG KRIBLING I BENA
Leggkramper og kribling i bena opptrer ganske hyppig. Ca. 20 % av alle gravide er plaget med kribling – «restless legs». Ikke så få gravide må opp og vandre om natten på grunn av dette. I siste del av svangerskapet kan det ofte opptre leggkramper. I akutte tilfeller kan krampen stoppes ved at muskelen strekkes passivt.

RYGGPLAGER
Den økte belastningen og den forandrete holdningen under svangerskapet kan fremkalle smerter i nedre del av ryggen.

BEKKENLØSNING
Bekkenløsningssyndromet – smerter i og omkring bekkenets ledd – kan være vanskelig å skille fra ryggsmerter. Bekkenløsning er en dårlig definert tilstand, som 25–50 % av gravide angir å være rammet av. Årsaken er dårlig klarlagt. Det har en tendens til å komme igjen ved senere svangerskap, og kan ofte gi økende plager. Fysioterapi med stabiliserende øvelser kan hjelpe. Bekkenløsning går som regel over etter fødselen, men kan hos enkelte vedvare lenge og være nærmest invalidiserende.

ØMME RIBBEN
Etter hvert som livmoren vokser, trykker den mot de nederste ribbena, særlig når kvinnen sitter. Ribbena kan bli svært ømme, av ukjent grunn særlig på høyre side.

SVANGERSKAPSRIER
Livmoren trekker seg sammen og slapper av under hele svangerskapet – svangerskapsrier eller kynnere. De blir kraftigere mot slutten av svangerskapet. De kan kjennes av den gravide i varierende grad. Noen kvinner kjenner det så kraftig at det kan være vanskelig å skille fra en begynnende (for tidlig) fødsel. Merkbarheten av slike sammentrekninger øker med økende antall svangerskap.

ØMME LIVMORBÅND
Bindevevsbåndene som går fra livmoren ned i lysken på begge sider, vokser og settes på strekk i svangerskapet. Dette kan gi smerter nederst på begge sider i magen.

UTFLOD
Utflod er vanlig under svangerskapet. Den normale utfloden er tykk og hvit og medfører verken kløe eller svie.

Skrevet: 2012-12-28

Andre artikler i samme kategori


ARTIKLER